Österrike

 

austria-flag

Österrike

Ett paradis för Afterski-älskare. Eller Aprés Skisom man sägerner i alperna. Med fler
skidorter än Systembolag i Sverige är chanserna till god Afterski väldigt god.
Det finns några få skillnader  jämfört med hemma. För det första är Afterskin sällan tidsbestämd. Krögarna kör på så länge det finns folk, vilket betyder att pjäxorna lätt hänger med en bra bit in på småtimmarna. Inte som hemma då krögarna vill röja inför kvällens serveringar. En annan skillnad är att live-underhållning med band/trubadurer är mindre vanligt. Däremot en gapande Dj med bristfällig engelska hittar man lätt. Ett undantag till enbart Dj´s är på typiska svenskorter i Alperna såsom Bad Gastein, St Anton,  Saalbach  och Zell am See där det brukar vara ganska lätt att hitta.
En plats för grymma afterskier brukar vara i dom många “Schirmbar” som finns i alla skidorter . Alltså ett gigantiskt inglasat parasoll med en 360° bar innuti. Att navigera sig fram mellan glas i en pjäxdans på baren är en underbart komplicerad upplevelse. Vi kan tipsa om “Zur Lederhos´n” i Kaprun om detta verkar lockande. ( Se nedan för info )

Här kommer ett par ställen man inte bör missa i Österrike.

Bad Gastein

Om det är någon ort i Österrike där du slipper använda dig av skoltyskan du lärde dig så är
det Bad Gastein. I byn funkar svenska bra till 90%.  En kuperad by med på en brant sluttning längst in i Gasteinerdalen och 50 min från Salzburgs flygplats. Afterski och nattliv avnjuts bäst i den övre delen  av byn, närmast skidbackarna och tågstationen.

Bäst drag och svenskarnas favoriter är på följande ställen:

Lederhosen-logo
Lederhosen Bar är den pigga uppstickaren bland afterskikrogar i Bad Gastein. Ett besök här är ett måste. Beläget precis bredvid Haeggbloms bjuds man här på en fantastisk miljö i äkta Alpen Hütte stil med träpaneler och genuin känsla. Lokalen är bra planerad och höjdpunkten måste vara balkongen på övervåningen där du utan problem kan spana in trubadurerna på markplan. Husbandet The Naked Swedes består av två goa göteborgare, Oskar & Martin. Proffsiga, roliga och ofta nakna framför dom klassiska afterskidängor.

Lederhosen bar inside

 

Haeggbloms-Bar

Haeggbloms Bar ( Kaiser-Franz-Josef-Straße. 40 )
Ligger ovanför och på bekvämt vingelavstånd från Silver Bullet och är ett lite råare hak än något annat i Bad Gastein.  Enligt många byns ösigaste ställe. Likheten till ett gymnasiedisco där killarna tar av sig understället och visar bringan är mer regel än undantag. Här hänger SkiBums från öppning til stängning samt resten av den yngre skaran turister och vrålar i kör till sköna trubadurer med suspekta namn såsom Lars Penis & Calle K#k. Haeggbloms trubadurer är kända för att definitivt inte spotta i glaset.

haeggbloms bar afterski team sweden

 

 

 

 

 

 

 

 

Haeggbloms trubadurschema:
week 52-1 Lars Penis (Erlend Jegsted)
week 2-5 Calle Kuk (Carl Nilsson)
week 6-7 Bloody Mary (Mariette Hansson)
week 8-9 Calle Kuk
week 10 Lars Penis
Calle Kuk plays the rest of the season

 

 

silverbullet

Silver Bullet Bar ( Grillparzerstraße 1 )
Bad Gasteins största Afterski med fyra stimmiga barer och livemusik varje kväll.  Publiken är i alla åldrar. Festen flödar på två plan och stämningen är alltid hög med glada partymänniskor och 14 meters takhöjd.

Silver-Bullet_after ski

Kaprun / Zell am See

Kaprun är grannorten till storebror Zell am See som betydligt fler känner till. Kaprun är mest känt för sin glaciärskidåkning året runt, och tyvärr den tragiska liftolyckan 2000 då 155 pers omkom i en tåggondol. Orten har repat sig bra från olycksåret och är idag ett väldigt populärt resmål. Inte lika mycket svenskar här, men att bjuda på braafterski kan man definitivt. Det finns ett antal måsten att besöka för afterski i Kaprun.

Nr 1:  Det klassiska “Hütten Rally” i byns lokala skidsystem Maiskogel.
Få afterskier blir sällan så roliga som när du håller på riktigt länge. För Kapruns
Hütten Rally krävs det nästan att du börjar en bit efter lunch för att få ut  det allra bästa av dig själv och rallyt. På Maiskogel finns det ett 6-7 restauranger eller Hütte som dom kallas. Dagen går ut på att man åker från hütte till hütte. Börjar på toppen, efter sittliften, viker direkt av höger ner till klassiska Glocknerblick som är ett litet paradis, med god mat och trevligpersonal och en fantastisk utsikt upp mot glaciären Kitzsteinhorn.

Därefter tar man sig ut i backen igen och håller höger, ner mot  toppstationen för gondolen Maikogelbahn. Där ligger ett kanonställe vid namn Hellis Hütte. Mr Helli himself är en skön  konstant rökande gubbe som gärna dricker mer än sina gäster.  Hütten har en enorm utsikt ut över Kaprun-dalen. Ett måste att besöka enligt oss.

Maiskogel Alm